Azt hiszed szabad vagy? NEM!

Szabadság az, amikor a madár száll az égen, amikor gondolkodás nélkül azt mondhatod, te szabad vagy!

De nem! Mindenki saját börtönében él, ki így, ki úgy…

Rabszolga vagy! A munka rabszolgája! Dolgozol, hogy legyen mit enned, legyen miből fizetni a számlákat, s hogy talán még egy kis szórakozásra is fussa! De még mennyit!

Rabszolga vagy, mert szabadidődet a mobilod és a tévéd undorító műsorszámai között töltöd! Nem nézel mást, csak a virtuális valóságot!

Rabszolga vagy, mert a társadalomban nincsen meghatározó szereped! Választás, demokrácia? Ugye te sem gondolod komolyan! Nincsen választási lehetőséged!

Rabszolga vagy, mert kevéske szabadságodat azzal töltöd, hogy előkészítsd a nyaralást, nem élvezed, hanem kötelező jelleggel letudod, mert a család mindenek felett!

Rabszolga vagy, mert nem irányítod saját sorsodat, más irányít téged!

Rabszolga vagy, mert várod a vonatot, a buszt, hogy megérkezzen, mert otthon ülsz a négy fal között, s nem is tudod mi van odakinn!

Rabszolga vagy, mert szeretnél örömet szerezni szeretteidnek, anélkül, hogy saját magad igényeid is kielégítenéd!

Rabszolga vagy, mert nem tudod mit adnak eléd, hogy mi a valódi igazság az élet dolgairól!

Rabszolgák vagyunk mindannyian, mert az élet mókuskerekén nem vagyunk hajlandóak változtatni!

Hogy miért? Mert már a kisgyermeket is úgy neveljük, hogy legyen rabszolga! Rendesen és illedelmesen viselkedni, bólogatni gondolkodás nélkül, neked nincs véleményed, neked ott és ott kell lenned, csendben, vidáman, tanulni amit előírnak neked, dalolva kell agymosásig lubickolni az életben ritkán alkalmazott szösszenetekben! Ne legyen más megoldás, ne legyen véleményed!  És dolgozzál, menj, s cselekedj úgy, mint mindenki: tűrj meg mindent annyi pénzért, amennyiből csak rabszolga lehetsz! Mert az agyturihoz ez, és a langyos műsorok a tévében kellenek, amelyek nem tanítanak meg gondolkodni! Vagy menj, s dolgozz külhonban, ahol mókuskerék és pénz ugyan van, de rabszolgaság is. Mert mindent, amit odakinn megteremtesz, kisebb örömökre elég, de nem válsz valóban szabaddá, hiszen azoktól válhatsz boldoggá, akik itthon vannak!

Élj úgy, mint egy rabszolga! Saját döntésed!

De lehetsz madár is, aki vígan száll az égen, azt tesz és úgy dönt, ahogy szeretne. Légy, ki gondolkodás nélkül azt mondhatod: szabad vagyok! A világot és saját életedet úgy tudod megváltoztatni, ha nem rabszolga, hanem SZABAD vagy!