Manapság egyre nagyobb divat lett a retro. Megnyilvánulása akár öltözködésben, akár egy-egy hajcsodában is fellelhető. A zenekarok egyre gyakrabban dolgoznak fel régi dalokat, melyben megjelenik mind a múlt értéke, mind a jelen kor újítása. Az emberek többsége szívesen jár retro partikra, ahol fiatal és idősebb egyaránt jól érzi magát. Bútorzatainkat olykor antik stílusú darabokból alakítjuk ki. A múlt érték, melyet a jelenben is meg kell őrizni!

Írásomban megemlékezek néhány múltból felrémlő dologról, melyre sokan emlékezhetnek, s kellemes, nosztalgikus érzést keltenek.

TV-nézés:

Emlékszem, mikor a kedvenc meséimet, a Játék Határok Nélkült, a Dallast nagy monstrum képcsöves televízión, vagy éppen kis Junoszt tévén néztük a családdal. Távirányító? Talán én voltan, talán a szüleim, nagyszüleim. Volt a készüléken maximum hat gomb, melyen váltani lehetett a csatornákat, illetve beállítani a hangerőt. Ekkor még örültünk, ha a tévé színes volt, nemhogy száz beállítást, és fullhd-s minőséget élvezhessünk. Hol voltak akkor még a kereskedelmi televíziók „érdekfeszítő” valóságshow-i? Szilveszterkor „komoly” vicces műsor ment, melyet valódi és hozzá értő emberek csináltak, azok, akik erre születtek. Volt valamilyen nagy varázsa annak, hogy a család leült este tévét nézni, még rácsodálkoztunk arra, hogy ebben a kis készülékben mennyi minden elfér.

Játékok

El lehet mondani, hogy a játékok annó egyszerűek, de annál szórakoztatóbbak voltak. Mindenféle építőjáték, matchbox, rugós fociasztal társasjáték (emlékeztek még az egérfogóra, szellemkastélyra, ki nevet a végénre, gazdálkodj okosanra?), egyszerű babák, akik még nem tudtak beszélni, bepisilni, és még sorolhatnám. Az egyik kedvencem elevenedik meg a képen. Taposható autó, mellyel az udvaron lehetett közlekedni. Milyen lelkesek voltunk, ha sikerült eljutni a starttól a célig, megelőztük a többieket! Szerencsére manapság is fellelhetők a hasonló, egyszerűbb játékok is.

Édességek

A Pez cukorka kuriózum volt. Emlékszem, mikor gyermekeknek kedves figurák adták ki a cukorkát a szájukból, olykor kezünkből kipattanva. A különböző, gyümölcsízű cukorkák felpörgették a fiatalok napját, s többletenergiával mehettünk ismét játszani.

De ugyanilyen jópofa édesség volt a golyórágó, az mmm’s, mely a szádban olvadt, nem a kezedben!

Dévényi Tibi bácsi

Három kívánság! Az ifjúság kedvenc műsora! A gyerekek hétről hétre meglepőbbnél meglepőbb kívánságokkal jutottak műsorra. Találkozhattak kedvenc együttesükkel, énekesükkel, színészükkel, sportolóikkal, s közös élményekkel gazdagodtak vele. Imádtam!

Super Mario

A számítógépes játékok csúcsa! Egyszerű, kétdimenziós megjelenésben, juss el egy aranyos kis emberkével az egyik pályáról a másikra. Semmi vérengzés, csak önfeledt ugrálás, teknős kikerülés vagy leütés, pénzérme gyűjtögetés és biztos halál a szakadékban!

Walt Disney

Szerencsés gyerekek Walt Disney meséin keltek és aludtak el. Könyvben és mesefilmen is megjelenő kedvenceink közé tartozott Donald kacsa, Mickey egér, Dagobert bácsi, Plútó, és még sorolhatnám. Kedves kis történeteikkel gyermekek millióinak szívét dobogtatta meg!

A játszótér

A játszótér igazi kihívás, élmény, és Európai Uniós szabványoktól mentes volt. Emlékszem a mókuskerékre, a mászókákra, melyek annyira kacskaringósak voltak, hogy nem tudtuk, hogyan is kell rá felmászni a lehető leghatékonyabb módon, ezért mindenféle lehetőséget kipróbáltunk, persze fejreesés nélkül.

Baywatch

Az ifjúkor és felnőttkor egyik kedvenc sorozata a Dallason és a KnightRideren kívül. Hogy miért? A kor női és férfi ideáljai jelentek meg benne vízimentős felszerelésben. Ugye tetszett mindenkinek?

 

Zenehallgatás

Egyik kedvenc időtöltésem volt. Ekkor még kazettás magnó volt, melybe szalagos kazettát lehetett tenni. Hihetetlen élmény volt, hogy hallgattam a kívánságműsort a rádióban, s amikor a kedvenc számom következett, felvettem. Kazetták százait töltöttem meg a kedvenceimmel. Hol van ez már. Mostmár csak néhány kattintás, és minden ott van előttem, akár egy kis kütyün, akár a számítógép előtt a youtube-on.

Casio óra

Minden fiatal álma volt egy ilyen Casio kvarcóra, mely digitálisan jelezte ki az időt és a dátumot, mindenféle egyéb kiegészítő funkció nélkül. Ma már sok az egybenes készülékeink közül egy nagyon alapvető funkció

 

Sz mint számítógép

Akkoriban még nagyon nagy számnak számított, ha volt valakinek személyi számítógépe. Manapság már-már elavultnak számító típusát felváltják a kézben hordozható okos eszközök. Emlékszünk még a DOS-ra, vagy a Windows kezdetére? Örültünk, ha egy egyszerű szöveg- vagy képszerkesztőt el tudtunk indítani, és önfeledten játszottunk a Prince of Persia játékkal.

 

Konyhai eszközök

Szörp elkészítése: önts egy kis szörpöt a pohár aljába, majd engedj szódásszifonból szénsavas vizet! Egyszerű és nagyszerű folyamat, mely egy forró nyári napon remek üdítő, mindenféle cukrozott üdítőital helyett.

Emlékszem, mikor nagymamám lisztet mért a képen láthatóhoz hasonló mérőeszköz segítségével. Rengeteg olyan praktikus dolog volt megtalálható a konyhában, mely nagyszerűen kiszolgálta a még akkoriban jobban ráérő asszonyokat.

 

 

Iskolai tanterem

Kréta, tábla, tanár, gyerek, füzet, tankönyv, írószer. Az egyszerű iskolai tanterem, mely az előző évszázadot jellemezte. Mégis mindenki megtanult számolni, írni, olvasni, gondolkodni. Nem voltak még interaktív táblák, kompetenciafejlesztő szoftverek, tanulólaptopok, mégis mindent sikerült megtanulni.

 

Fizetőeszközök

Emlékszünk még régi papírpénzeinkre? Mennyivel több mindent meg lehetett belőle venni! Gyűjteménybe illően megemlékezhetünk még a fillérről, az egy-két forintos érméről!

Porcelán design

Emlékszem, mikor nagyszüleim bútorán túlcsordultak az ilyenféle porcelán figurák, melyeket előszeretettel emeltünk le, és báboztunk velük.

 Nehéz összefoglalni, hogy milyen volt a retro korszak. Mindig mosolyra görbül az arcom, mikor meglátok egy-egy régi tárgyat, fényképet. Örülnék neki, hogyha az olvasók kommentben még megemlékeznének kedvencükről, régi emlékükről, hogy közösen tudjunk nosztalgiázni.