Mulder ügynök, és a még most is remek formában lévő Scully emberek millióit rabul ejtő X-akták sorozata folytatódik. A titkosszolgálati rejtélyeket, UFO jelenségeket és paranormális tevékenységeket vizsgáló film lenyűgöző nézettsége már akkoriban is szinte felülmúlhatatlan volt, mikor évtizedekkel ezelőtt beindult a sorozat. Az új köntösben, a kor technikai vívmányait kihasználva élvezhetjük újra a nyomozásokat.

De miért is lehet egy ilyen tudományos-fantasztikus sorozat ennyire sikeres? Amikor az emberek leülnek a TV elé, akkor arra vágynak, hogy valami mást, valami szépet, valami jót, vagy akár az élettől egy kicsit távol álló dolgokat kapjanak. Az ember ilyenkor átszellemül, nem gondol a világ problémáira, hanem kicsit elfilozofál.

Miért is ne lehetne elképzelni, hogy egy távoli galaxisban szintén létezik az emberi élethez hasonló, vagy akár fejlettebb lét? Miért is ne kísérthetnének bennünket drága szeretteink szellemei, lelkei? Voltál már úgy, hogy nem tudtál aludni, éjjel a telihold fészkelte be éles sugarait az otthonodba, s elgondolkodtál azon, hogy vajon milyen is lehet a Holdon? Vagy miért álmodtál intenzíven arról, aki már nem lehet veled? El tudnád képzelni, hogy egy napon becsönget hozzád egy fejlettebb idegen lény, kinek otthona fényévekre van tőled?

Ilyen és hasonló gondolatokra ébredhetünk, mikor a filmet nézzük. Ezen kívül kialakulhat bennünk az a mélyen szántó érzés, hogy nagyon sok mindent eltitkolhatnak előlünk. Rejtelmeket, félelmeket, melyeket nem hozhatnak felsőbb hatalmak nyilvánosságra. Talán valamit jobban ismernek és tudnak nálunk, de egy film erejéig miért is ne csatlakozhatnánk ezen rejtélyek viharába?

Hogy miben fejlődünk ezáltal? Képzelőerőnk megugrik, hinni próbálunk olyan dolgokban, melyek vagy léteznek, vagy nem. Hiszen mennyi ember hisz valamilyen természetfelettiben? Gondoljunk csak a keresztény vallást hívőkre: van egy természetfeletti, kézzel nem fogható Isten, mely állandóan végigkíséri életünket, s halálunk után egy szebb, jobb világba, a Mennyországba juthatunk. Mi ez, ha nem a képzelet, a hit, filozófia. Talán létezik, talán nem, de muszáj kapaszkodni valamibe, ami nem emberi dolog.

Ugyanezen kapaszkodót, természetfeletti-érzést adhatja a film is. Kell hinni valamiben! Mert ez szolgáltatja minden kor számára a reményt, a kitartást, és elugrást az élet olykor viharos forgatagából.

Mindenkinek jó szórakozást a sorozathoz!