Minden idők legnehezebb feladatsora. A feladatlapok többsége nem is a valós tudást nézi. A gyerekek, szülők, pedagógusok fel vannak háborodva. Ez régebben nem ilyen volt. Ilyen, és hasonló gondolatokat ébreszt évről évre a nyolcadik osztályosok magyar és matematika felvételije.

Nagyanyáink kedvenc kifejezése: bezzeg a mi időnkben… nem voltak még ilyen modern kütyük. Szabadidőnket kinn a szabadban játékkal töltöttük. Már tizenéves korunkban dolgoztunk. Igen. A világ valóban megváltozott. Modernizálódik, globalizálódik, az emberek már nem olyanok, mint régen. A felvételi sem. Talán valóban, néhány évvel, évtizeddel ezelőtt másabb volt. Jobban inkább a szakmaiságra törekedett a feladatlapok összeállítása, mint most. De!

Charles Darwin elmélete szerint a legerősebb, a legéletrevalóbb megmaradása biztos! A világhoz alkalmazkodni kell! Felgyorsuló világunkban már nem az a lényeg, hogy hogyan írjuk toldalékolva Kossuthot, hanem az, hogy egy adott problémát a lehető legrövidebb idő alatt és leghatékonyabban oldjunk meg. A gyerek elé letesznek egy feladatsort! Oldd meg. A gyerek elámul a sokféle feladat láttán, hirtelen azt sem tudja, mihez kezdjen. Néha már a feladat megértésével is gondok vannak, néhol pedig a kifejezőkészséggel. Nem tud az adott problémával mit kezdeni, és ez a baj. Mindenki ugyanazt kapja. Az erős tanuló nehogy már egyszerűt oldjon meg, a gyenge tanuló kapaszkodjon, a közepes pedig teljesítse élete legjobbját. A versengésről szól a dolog. Nyilván mindenki a saját realizált tudását nézve jelentkezik egyik, illetve másik iskolába.

Kíváncsi lennék azonban, ha lehetőségük lenne egy kis időutazásra. Vajon egy tíz-tizenöt évvel ezelőtti feladatsort könnyebben megoldanának? Arra is készülni, tanulni kellett. Kevésbé volt probléma-centrikus, sokkal inkább a lexikális tudást kérte számon. De nézzünk szembe a tényekkel. A mai fiatalok – s lám, már-már a nagyanyáink táborához hasonlóan szólok – nem biztos, hogy meg tudnának birkózni egy ilyesféle feladatsorral.

Akkor most mi a jó? Biztosan valami nincs rendjén, hiszen sok az elégedetlen ember. Mivel van a gond? Az oktatással, a felvételit összeállítókkal, vagy a gyerekekkel, netán a szülőkkel? Érdemes elgondolkodni azon, hogy mindenki jól csinál e mindent.

Egy biztos. A világ változik, és mindenkinek alkalmazkodnia kell hozzá!