Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember, aki 20 évvel ezelőtt élte mindennapjait. Fészbuk még nem volt a kanyarban sem. De akkor mégis hogyan lájkolt, osztott meg, kommunikált, játszott, s hozott létre egyéni profilt vagy csoportot?

Lájkolás

A lájkolás pozitív érzelmet, beállítódást jelent valami iránt. Hogyan lájkolt egy 20 évvel ezelőtti ember? A fiúk, ha lájkoltak egy lányt, akkor incselkedtek vele, fenekére paskoltak, vagy olykor szép szavakkal illették. A lányoknál már valamivel bonyolultabb volt a helyzet, de talán a másikhoz való hozzáállás volt az, amivel ki tudták ezt fejezni. A baráti összejöveteleket hogyan lehetett lájkolni? Egyszerűen összejöttek beszélgetni, az eseményen részt vevők elmesélték a történteket, a többiek pedig tetszésüket nyilvánították iránta. Hogyan lájkolták az ételeket, amiket főztek az emberek? Egyszerűen: azt mondták, hogy finom. Megosztani mással? Minek, akkor nekünk kevesebb jut. Habár egy finom étel illata eljuthatott egészen a szomszédig is.

Megosztás

Élménymegosztás. Gyere el te is, és csináld velünk. Vagy üljünk le, és egy finom kávé mellett elmesélem mi történt. Az emberek csak a szűk családi-baráti körrel osztották meg mindennapi élményeiket, melyeket fontosnak véltek. Az intim dolgokat pedig csak szigorúan egymás között.

Kommunikáció

Az egyik legrégebbi kommunikációs forma alkalmazásával, a személyes beszélgetéssel. A távol élőkkel levélben vagy telefonon való kapcsolattartás dominált. Udvarlási és kapcsolattartási forma volt a 3 mp-zés, melynek keretén belül a telefonhívások első három másodperce ingyenes volt. Igen, a legfontosabbat el lehetett ennyi idő alatt is mondani: szeretlek. Vagy kis papírfecnin tudatni valakivel legfontosabb gondolatainkat. Papír alapú képeslapot küldeni ünnepek alkalmából. Távolinak tűnő dolgok…

Játék

Üljünk le játszani! Remek társasjátékok és társaságban kitalált játékok tették élvezetessé a mindennapokat. Hívjuk ki egymást egy focimeccsre, vagy egy sakkra, mutassuk meg ki ér előbb a célba, ki dob előbb hatost! Személyesen! Nincs is annál jobb, minthogy közösen vigadva éljük át az öröm perceit.

Profil létrehozás

Mindenkit annyira ismert, mint amennyire kellett! A profilját a személyes tapasztalatszerzésből láthatta, tudta, hogy melyek a közösen megnézett filmek, hol dolgozik, mit csinál szabadidejében, kivel randizik éppen, milyen ruhákat szokott viselni, mikorra várható a kisgyermeke. Kinek adta még tovább ezen ismereteket? Akinek szerette volna. Az önéletrajz már-már egy jó profilnak számított, aki jól csinálta meg.

Csoport létrehozása

Az emberi lét egy fontos eleme, hogy olykor csoportokba szerveződünk. Hol véletlenszerűen, hol tudatosan. Osztálytársak, barátok, kollégák. Mindenki úgy tud részt venni a csoporton belüli kommunikációban, tevékenységekben, ahogyan szeretne. Így volt ez ezelőtt, természetesen!

Igen, a 20 évvel ezelőtti embernek is megvolt a Facebookja. Személyesebb, intimebb, szórakoztatóbb, kevésbé magányos. Néha jó lenne kicserélni a mai közösségi oldalt erre a prototípusra!